ΤΜΗΜΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΙΑΝΟΥ 

 

 

 

 


Ο Νικόλαος Πορτοκάλης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 12  ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στη σχολή Απόλλων με τον κύριο Ιωάννη Τόσση. Τα επόμενα 3 χρόνια αρμόνιο δύσκαλο (της τότε εποχής) με τον κύριο Κωσταντίνο Τσολοδήμο που ήταν καταλύτης στο να αγαπήσει τη μουσική. Τον επόμενο χρόνο ιδιωτικά μαθήματα με τον κύριο Παναγιώτη Μιχαηλίδη. 17 χρονών σταματάει τα μαθήματα μουσικής και παράλληλα με το σχολείο διδάσκει μουσική, παράνομα βέβαια διότι δεν είχε ενηλικιωθεί, αρμόνιο. 19 χρονών φαντάρος με ειδικότητα τυφεκιοφόρος μουσικός, μόνιμος στην ορχήστρα στη Λέσχη αξιωματικών Ορεστιάδας. Τον επόμενο χρόνο μετάθεση στη Θεσσαλονίκη και μόνιμος στην ορχήστρα στη Λέσχη αξιωματικών Θεσσαλονίκης και στη μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού. 21 χρονών εργάζεται ως μουσικός σε διάφορους χώρους ξενοδοχειακούς εκθεσιακούς-piano bar γράφεται στο Μακεδονικό Ωδείο κάνοντας Αρμονία με τούς Κωσταντίνο Σαράφη -Δημήτρη Αθανασιάδη και ολοκληρώνει τις σπουδές του. Στο Μακεδονικό Ωδείο γνωρίζει τον καταπληκτικό μαέστρο-συνθέτη-πιανίστα Νίκο Αστρινίδη, με εξαιρετική διεθνή καριέρα, όπου κάνει μαθήματα πιάνου για ένα χρόνο εκτός μαθητολογίου, και τη επόμενη χρονιά δίνει κατατακτήριες εξετάσεις και περνάει στη Α’ Ανωτέρα τάξη στη σχολή πιάνου και μετά από τέσσερα χρόνια ασκητικής μελέτης ολοκληρώνει τις σπουδές του. 1990 κάνει εξιδεικευμένα μαθήματα χορδίσματος και ακουστικής πιάνου (tuning-voicing-regulating) με δάσκαλο τον Παναγιώτη Ιωαννίδη και σεμινάρια με καταξιωμένους πανευρωπαϊκά δάσκαλους Thomas (εργοστάσιο Petrof), Zlaten (ακαδημία Σόφιας). Ετσι αποκτά την ειδικότητα του χορδιστή, που το εξασκεί έως σήμερα. 1992 συστήνετε από το Μακεδονικό Ωδείο στο Ωδείο Ν Μηχανιώνας ως ένας πολύ καλός μαθητής που μπορεί να εργασθεί και να ανταπεξέλθει στη διδασκαλία πιάνου-αρμονίου(συνθεσάιζερ) και έτσι ξεκινάει η ιστορία του νεαρού που ήρθε από Θεσσαλονίκη στη Ν. Μηχανιώνα, να προσφέρει τις γνώσεις και την αγάπη του όλα αυτά τα χρόνια στον όμορφο αυτό τόπο. 1993 δάσκαλος πιάνου-αρμονίου στο Ωδείο Κατερίνης της κυρίας Τσαχαλίνας.

1995 και για 6 χρόνια σπουδάζει φωνητική με την κυρία Μαραντίδου(Μ.Ω.Θ) την Χέδερ Χέλιγκερ και τον εξαιρετικό Γρηγόρη Πυριαλάκο.1995 έγραψε μια μέθοδο διδασκαλίας για αρμόνιο που εκδόθηκε από το μουσικό οίκο Μαυρομουστάκη και πωλείται σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο. 1998 αναλαμβάνει ως ιδιοκτήτης πλέον το Ωδείο Ν.Μηχανιώνας που ήταν είδη ανεξάρτητο Ωδείο (τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από την ομπρέλα του Μ.Ω Θ.),με καλλιτεχνική διευθύντρια την κυρία Μαριαλένα Ελευθεριάδου και αργότερα την κυρία Ευαγγελία Κατέλη. 2000 πτυχίο αρμονίου σε μία καλλιτεχνικά απαιτητική επιτροπή. 2004 πτυχίο Αντιστίξεως με την πολύ καλή και αγαπητή Αναστασία Μποκογλίδου. 2006 πτυχίο Αντιστίξεως με την κυρία Αναστασία Μποκογλίδου και ορίζετε πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Ν.Μηχανιώνας με αριθμό απόφασης ΥΠ.ΠΟ. 2006 καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Θαλής. 2007-2010 καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής πιάνου-αρμονίου(συνθεσάιζερ) στην αναγνωρισμένη από το κράτος Μουσική Σχολή Μίκρας. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να παίζει σε διάφορες μουσικές σκηνές -θέατρα-piano bar-lobby ξενοδοχείων-συναυλιακούς χώρους, με γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα ανακαλύπτοντας και ταλέντα, όπως η κυρία Δέσποινα Βανδή ( ο πρώτος της πιανίστας στη 10ετία του 1990).

Συνεργασίες με την πολύ καλή ηθοποιό Μάγδα Πένσου τον αξιόλογο συνθέτη Πέτρο Ρίστα, τον πολύ καλό ακκορντεονίστα Παναγιώτη Παπαδόπουλο,την Ιταλίδα τραγουδίστρια Sara Bartolucci,με τον εξαιρετικό τρομπετίστα Λεωνίδα Βλάχο, τις καθηγήτριες μοντέρνας φωνητικής Ιωάννα Παρισσίδου και Μαρία Γεωργιάδου,την πολύ γνωστή τραγουδίστρια Αλέξια και άλλους γνωστού καλλιτέχνες. Από το 2001 έως σήμερα εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης και στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης ως καθηγητής αρμονίου(συνθεσάιζερ) και πιάνου και ως ενεργό μέλος σε όλες τις συναυλίες καθηγητών και μαθητών έχοντας αναλάβει και τη μοντέρνα ορχήστρα του Δ.Ω.Π.μαζί με τον εκλεκτό συνάδελφο Πάρη Παπαδόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές ως πιανίστας και έχει γράψει μουσική για διάφορα διαφημιστικά σποτ στο ραδιόφωνο. 2019 παίζοντας πιάνο στην αίθουσα τελετών Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη φιλαρμονική ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Ραντεβού με τα αστέρια) μια βραδιά jazz μουσικής . Όλα αυτά τα χρόνια (από το 1990) η μεγάλη του αγάπη είναι το Ωδείο Ν.Μηχανιώνας που το υπηρετεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παιδί να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να μπεί στη τροχιά της δημιουργίας, επιλέγοντας άριστους συνεργάτες καθηγητές.

Το Ωδείο μας προσφέρει μια εξαιρετικά φιλική προσέγγιση στη διδασκαλία του κλασικού πιάνου για μαθητές κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδάκια και αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Από την αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή τεχνική, ώστε να διασφαλίσουμε το φυσικό και αβίαστο παίξιμο και να αποφύγουμε κακές συνήθειες, που θα είναι δύσκολο να τις διορθώσουμε αργότερα.Στην πορεία των μαθημάτων διδάσκουμε η σωστή στάση του σώματος, των χεριών και των δακτύλων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της τεχνικής και την αποφυγή τραυματισμών. Στα παιδιά το μάθημα προσαρμόζεται στην ηλικία και στις ανάγκες τους. Βασικό μέλημα είναι να τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για την μουσική γενικότερα, εφοδιάζοντάς τα παράλληλα και με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, για να γίνουν καλοί μουσικοί σταδιακά, αν πραγματικά το θελήσουν. Διδάσκουμε επίσης θεωρία της μουσικής, που βοηθάει το μαθητή σε μια σφαιρικότερη αντίληψη και κατανόηση όσων παίζει ή ακούει και τον προετοιμάζει για σπουδή του πιάνου αν το θελήσει. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους, δίνουν εξετάσεις ενώπιον εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού λαμβάνουν πτυχίο δίπλωμα στο μουσικό όργανο ή μάθημα που σπούδασαν. Τα πτυχία και διπλώματα αυτά είναι συχνά απαραίτητα να ανοίξει η πόρτα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας με τη μουσική.

Ωδείο Νέα Μηχανιώνα

Νίκος Πορτοκάλης Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Νίκος Πορτοκάλης Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04