Μάθημα για Μπουζούκι

 

 

 

 


Το μπουζούκι είναι το πλέον εκφραστικό όργανο της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Οι ρίζες του φθάνουν 2300 χρόνια πίσω, στην αρχαιότητα, όπου εμφανίζεται με το όνομα πανδούρα ή πανδουρίδα ή τρίχορδο και παρουσιάζει αισθητικές και μόνο διαφορές από τη σημερινή μορφή του μπουζουκιού. Η πανδούρα, χορδόφωνο νυκτό  όργανο, είχε τρείς διπλές χορδές, με την ίδια ακριβώς διάταξη που έχει και το εξάχορδο μπουζούκι, και κινητά τάστα. Η πανδούρα πέρασε από τους αρχαίους Έλληνες στους βυζαντινούς όπου, μαζί με το κανονάκι, χρησίμευε ως όργανο για την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής.

Επέζησε της τουρκοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας διασκέδασε αλλά και εξέφρασε τους πόνους του ελληνικού όσο και του τούρκικου πληθυσμού. Εμφανίστηκε στην Ανατολή με το όνομα σάζι που περιλαμβάνει όλα τα είδη λαγούτου με μακρύ βραχίονα, επέστρεψε στην Ελλάδα με τη μορφή του ταμπουρά και σαν μπουζούκι έγινε το μουσικό όργανο που στα χέρια σπουδαίων οργανοπαικτών υπηρέτησε ιδανικά το ρεμπέτικο τραγούδι από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αφού πέρασε από μια περίοδο αμφισβήτησης στις αρχές του 20ου αιώνα σαν όργανο για τη μουσική έκφραση περιθωριακών στοιχείων της Ελληνικής κοινωνίας, καθιερώθηκε σαν πρώτο όργανο στις λαϊκές ορχήστρες. Απέκτησε ένα ακόμη ζεύγος χορδών μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και αποτέλεσε το κυρίαρχο όργανο τόσο του λαϊκού όσο και του έντεχνου τραγουδιού.

Το πλέον Αγαπημένο λαϊκό μας όργανο,το οποίο έχει ελάχιστες διαφορές,απο τον αρχαίο του πρόγονο την Πανδουρίδα η΄ Θαμπούρα. Το μπουζούκι κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα το (1919-1922),όταν οι πρόσφυγες της Σμύρνης το έφεραν μαζί τους. Τότε κάνουν και την εμφάνιση τους και οι πρώτες ¨Ορχήστρες¨ μπουζουκιών,με σημαντικότερη εξ΄αυτών την ΤΕΤΡΑΣ του ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπου ιδρύει ο Μ.Βαμβακάρης αποτελούμενη από τους Βαμβακάρης,Δέλιας,Παγιουμτζής,Μπάτης. Η αρχική δομή του μπουζουκιού ήταν Τρίχορδη,με διάφορους τύπους κουρδισμάτων…(Αραπιέν,Καραντουζέν, κτλ). Ο Μ.Χιώτης προσθέτει την 4η χορδή μετά την περίοδο του πολέμου. Επίσης κάνει αποδεκτό το όργανο στα ¨Αριστοκρατικά σαλόνια¨ και έτσι αυτό ,αποχαρακτηρίζεται από ¨Όργανο των Τεκέδων¨. Το μπουζούκι παίζετε με πένα ( νυκτό ) και το συναντάμε ως Τρίχορδο (ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ) η΄ Τετράχορδο (ΡΕ-ΛΑ-ΦΑ-ΝΤΟ). Το μπουζούκι είναι το πλέον Πρωταγωνιστικό όργανο στις Λαϊκές Ορχήστρες ,χωρίς αυτό να το δεσμεύει,στο να μη μπορεί να εκτελέσει και Κλασσικά Θέματα και όχι μόνο!
Γιώργος Αυλωνίτης.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Συνθέτης, Καθηγητής Μπουζουκιού Ανωτερων Θεωρητικών Μουσικής 
κατασκευαστής μουσικών οργάνων
Ο Γεώργιος Αυλωνίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κέρκυρα. Ξεκίνησε τη μουσική του παιδεία στα 17 του χρόνια, παρακολουθώντας την Θεωρία-Δεξιοτεχνία- Ανάλυση της λαϊκής μουσικής στην Μουσική Σχολή του Θέμη Παπαβασιλείου, προχώρησε στην παρακολούθηση της Αρμονίας της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο, συνέχισε στην απόκτηση Διπλώματος Μπουζουκιού με άριστα, και την απόκτηση Πτυχίου Ειδικού Αρμονίας με άριστα στο Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας.Τα αποτελέσματα της μελέτης του στο όργανο του μπουζουκιού, έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του «Δεξιοτεχνική Ασκησιολογία Μπουζουκιού» που εκδόθηκε το 2011 (εκδόσεις FAGOTTO), το οποίο με ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας αποτελεί οδηγό για σολίστες 4-χορδου κυρίως μπουζουκιού. Εκτόςαπό δεξιοτέχνης του μπουζουκιού είναι εκτελεστής των μουσικών οργάνων των τζουρά, μπαγλαμά, σάζι, ούτι, μαντολίνου, κιθάρας ,μπασο και πιάνου. Το 2005 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική παραγωγή, αναδεικνύοντας σολιστικά θέματα σε Instrumental μουσική με μπουζούκι, σάζι και ούτι. Εκτός από την σύνθεση και ενορχηστρωση τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών, έχει μεγάλο αριθμό συμμετοχών από το 1993 ως εκτελεστής του μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά,ουτι και σάζι σε περισσότερα από 1000 τραγούδια της Ελληνικης δισκογραφιας. Ως Soloist, έχει συμπράξει επι σκηνης από το 1989 με καταξιωμένα ονόματα της Ελληνικής Μουσικής, (Δ,Μητροπάνος, Λ.Διαμάντη, Αλ.Κανελλίδου, Σ.Βόσσου, Ν.Θεοδωρίδου, Στ.Γονίδη Αντ.Δημητριου και άλλων…) επί σκηνής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, έχει αναλάβει να διοργανώσει εμφανίσεις σε γνωστούς χώρους διασκέδασης και μουσικες σκηνες. Η πολύχρονη θητεία του στη διδασκαλία μπουζουκιού ξεκινάει το 2009, παραδίδοντας μαθήματα όλων των επιπέδων στο Συμφωνικό Ωδείο Ν.Ιωνίας Αττικής, στο Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας, στα Δημοτικά Ωδεία Πολίχνης και Σταυρούπολης Θες/νικης,στα Δημοτικά Ωδεια Νέας Προποντίδας,στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας.Επισης σε προσωπικό studio σε συνεχή βάση και από το 2015 και διαδικτυακά μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Η μορφη της διδασκαλιας του,προσαρμοζεται αναλογα με το επιπεδο και την ηλικια του κάθε μαθητή. Οι τομεις που ασχολείται στη διδασκαλία των μαθημάτων του,ειναι εφ’ολης της Θεωρίας και Δεξιοτεχνίας του Μπουζουκιου και οχι μόνο. Κλασσικη Θεωρία Αρμονία - Λαική Αρμονια - Λαικοι Δρόμοι – Ασκησιολογια - Σολιστικα Ορχηστρικα - Ταξιμια και Φρασεολογια - Δεξιοτεχνικη Μελετη (Πενας)...Ειναι καποιοι απο τους τομεις οπου οι μαθητές θα διδαχθουν,εως την ολοκλήρωση των Σπουδων τους. Από το 2015 ζει στην Περαία Θεσσαλονίκης όπου παράλληλα με όλες τις μουσικές του ενασχολήσεις, δραστηριοποιείται στην κατασκευή των οργάνων του μπουζουκιού, του τζουρά και του μπαγλαμά στο προσωπικό του εργαστήριο.Έχει σημειώσει παρουσίες σε Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές εκπομπές, Σεμιναρια Παρουσιασεις, Αφιερώματα σε Συνθέτες Τραγουδιστές και είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών (ΠΜΣ).__
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu