Μάθημα για Μαντολίνο

 

 

 

 


Το μαντολίνο το πιο γνωστό ανάμεσα στα νυκτά όργανα, δηλαδή ανάμεσα στα όργανα στα οποία ο ήχος παράγεται τσιμπώντας τις χορδές με μία πένα. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν όσον αφορά την πραγματική προέλευση, ακόμη και αν λόγω των δομικών χαρακτηριστικών μπορεί να θεωρηθεί μακρινός συγγενείς του λαούτου. Ορισμένοι, φαίνεται  να συμφωνούν στο ότι γεννήθηκε στη Ιταλία, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ένα όργανο δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν έχει δική του ειδική μουσική φιλολογία.

Στην περίπτωση του μαντολίνου, αυτό δεν άργησε να συμβεί και κατά τη διάρκεια της εποχής του μπαρόκ, το ρεπερτόριό του σημείωσε σημαντική αύξηση. Συχνά περιοριζόταν κυρίως στην Ιταλία και στο πλαίσιο της παραδοσιακής μουσικής, αλλά το όργανο αυτό με τον εξαιρετικό ήχο δημιούργησε το δικό του χώρο μέσα στο πλαίσιο της ευγενούς μουσικής χάρη στο μεγάλο αριθμό των ορχηστρών στην κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα πολλές φορές έπεσε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των πολέμων, αλλά η γέννηση και η ανάκαμψη ορισμένων στυλ μουσικής που συνοδεύονται άμεσα με την παράδοση , επέτρεψαν στο μαντολίνο να επιβιώσει. Πρόσφατα βρήκε μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη μουσική στο bluegrass μια παραλλαγή της κάντρι και στα σχήματα κέλτικης μουσικής, φτάνοντας, αν και σπάνια και περιστασιακά, να εισχωρήσει και στο ροκ.

Λίγο αργότερα, καθώς μια οικογένεια οργάνων άρχισε να δημιουργείται με βάση το Ναπολιτάνικο μαντολίνο, και η οποία περιλάμβανε μαντολίνα μεγαλύτερων διαστάσεων και βαθύτερων τόνων, το όνομα «μαντόλα» χρησιμοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, αλλά τώρα για ένα alto μαντολίνο. Με την έννοια αυτή έμοιαζε με μεγάλο μαντολίνο και φυσικά δεν είχε τίποτα κοινό με την προγενέστερη σημασία της λέξης Μantol. Διάφοροι άλλοι τύποι μαντολίνου άρχισαν να εμφανίζονται και να παίρνουν το όνομά τους, όπως συνηθιζόταν, από την πόλη όπου πρωτοκατασκευάστηκαν. Έτσι διαδοχικά, μέσα σε λίγα χρόνια εκτός από τους 3 τύπους μαντολίνων, Μιλανέζικο, Φλωρεντινό και Ναπολιτάνικο, κατασκευάστηκαν το Γενοβέζικο (5-6 χορδές), το Παντουάνικο (5 χορδές), το Ρωμαϊκό (4 χορδές), το Σιενέζικο (4-5 χορδές), το Σικελικό (1 χορδή διπλή ή 3 χορδές τριπλές).Επίσης το Επτανησιακό εχει 4 χορδές( mi la re sol).

Μαθήματα Μουσικής


Το Ωδείο μας προσφέρει μια εξαιρετικά φιλική προσέγγιση στη διδασκαλία του κλασικού και μοντέρνου πιάνου για μαθητές κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδάκια και αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Από την αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή τεχνική, ώστε να διασφαλίσουμε το φυσικό και αβίαστο παίξιμο και να αποφύγουμε κακές συνήθειες, που θα είναι δύσκολο να τις διορθώσουμε αργότερα.Στην πορεία των μαθημάτων διδάσκουμε η σωστή στάση του σώματος, των χεριών και των δακτύλων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της τεχνικής και την αποφυγή τραυματισμών. Στα παιδιά το μάθημα προσαρμόζεται στην ηλικία και στις ανάγκες τους. Βασικό μέλημα είναι να τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για την  μουσική γενικότερα, εφοδιάζοντάς τα παράλληλα και με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, για να γίνουν καλοί μουσικοί σταδιακά, αν πραγματικά το θελήσουν. Διδάσκουμε επίσης θεωρία της μουσικής, που βοηθάει το μαθητή σε μια σφαιρικότερη αντίληψη και κατανόηση όσων παίζει ή ακούει και τον προετοιμάζει για σπουδή του πιάνου αν το θελήσει. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους, δίνουν εξετάσεις ενώπιον εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού λαμβάνουν πτυχίο δίπλωμα στο μουσικό όργανο ή μάθημα που σπούδασαν. Τα πτυχία και διπλώματα αυτά είναι συχνά απαραίτητα να ανοίξει η πόρτα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας με τη μουσική.
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Μάθημα Μπουζουκιού
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu