ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥΤΟΥ 

 

 

 

 

Στα μαθήματα Λαούτου στόχος μας είναι ο μαθητής να αποκτήσει μία σφαιρική άποψη για το Λαούτο, τόσο στην τεχνική του υπόσταση όσο και στο ρεπερτόριο. Τα βασικά συστατικά  ρυθμολογία,  λαϊκοί δρόμοι και έκφραση είναι απαραίτητα για έναν σημερινό μουσικό της παραδοσιακής  λαϊκής μας μουσικής. Λαούτο είναι συνοδευτικό όργανο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε πάντα αυτόν τον ρόλο, καθώς ξεκίνησε ως όργανο που έπαιζε μελωδία. Συμμετέχει σε πληθώρα μουσικών σχημάτων , τόσο στην ηπειρωτική όσο και στην νησιωτική Ελλάδα και είναι αυτό που αναλαμβάνει κυρίως την συνοδεία. Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το λαούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα μακρύ χέρι. Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Κουρδίζεται Μι Λα Ρε Σολ το κρητικό λαούτο και Λα Ρε Σολ Ντο στεριανό και νησιώτικο λαούτο, από κάτω προς τα πάνω.

ΛΑΟΥΤΟ
Το λαούτο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά όργανα της Αναγέννησης. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυλές άνοιξαν τις πόρτες τους στους μεγάλους δεξιοτέχνες, που η φήμη τους διαδόθηκε σε όλη την ήπειρο. Το όργανο αυτό, που παίρνει τα δομικά χαρακτηριστικά του καθώς και το όνομά του από το αραβικό “al’ ud” ( αλ ούντ ) έφτασε στην Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα, μετά από την κατάκτηση της ιβηρικής χερσονήσου από τους Μουσουλμάνους. Στα τέλη του 1800 και κυρίως κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα έφτασε να είναι περισσότερο σημαντικό από οποιαδήποτε άλλο όργανο. Προστέθηκε μια σειρά από συμπληρωματικές χορδές και μέσα από μια εξέλιξη σχημάτων και διαστάσεων, έγινε ένα λειτουργικό κομψό όργανο. Στο τέλος του 16ου αιώνα έγιναν ορισμένα πειράματα τα οποία ολοκληρώθηκαν με την προσθήκη νέων σειρών από χορδές. Αυτοί οι νεωτερισμοί οδήγησαν στη γέννηση νέων οργάνων γνωστών ως μπαρόκ λαούτα. Κατά τα τελευταία χρόνια του 1600, ωστόσο, άρχισε μια διαδικασία αργής παρακμής. Η ηχητική ένταση του λαούτου ήταν πολύ χαμηλή για τις μεγάλες σάλες των κοντσέρτων. Ευτυχώς, η εξαφάνισή του δεν ήταν ολοκληρωτική και τόσο στο τέλος του 1800 όσο και τα τελευταία 30 χρόνια του 1900, γεννήθηκαν κινήματα ανάκτησης του οργάνου. Κατά τη δεκαετία του ’70 άρχισαν να εμφανίζονται σχήματα και μουσικοί με ειδικότητα στο μπαρόκ ρεπερτόριο, που έδωσαν ζωή σε νέα στυλ ερμηνείας.
Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα, κλαρίνο, ή άλλα όργανα. Το λαούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα. Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Το λαούτο είναι συνοδευτικό όργανο και το συναντάμε τόσο στην στερεά Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου με συνοδεία βιολιού και στην Κρήτη με συνοδεία λύρας. Παλιότερα χρησιμοποιείτο και ως σολιστικό όργανο, παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως στην Κρήτη.

Το λαούτο έχει μεγάλο ηχείο σε σχήμα αχλαδιού μακρύ μανίκι με χωρίσματα τέσσερεις διπλές χορδές και παίζεται με πένα. Το λαούτο στο πέρασμα των αιώνων δέχτηκε πολλές επιρροές, γεγονός που καθόρισε την σημερινή του μορφή αλλά και το παίξιμο του. Οι περντέδες ήταν κινητοί ώστε να μπορούν να αποδίδουν τα διαστήματα της βυζαντινής μουσικής, ενώ το ίδιο το όργανο συνόδευε με ένα ρυθμικό ισοκράτημα και όχι με συγχορδίες. Λίγοι είναι οι σημερινοί λαουτιέρηδες που μπορούν να αποδώσουν μόρια στο λαούτο, για αυτό και οι περντέδες είναι σταθεροί, δεμένοι κατά ημιτόνια.

Ωδείο Νέα Μηχανιώνα

Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04