ΤΜΗΜΑ
ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας

Η κιθάρα είναι αναμφίβολα το λαϊκότερο μεταξύ όλων των οργάνων. Είναι ένα έγχορδο όργανο πιτσικάτο του οποίου οι ρίζες χάνονται στα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη την ηχητικότητά του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το όργανο, όπως είναι τώρα, άρχισε να εξελίσσεται στα τέλη του Μεσαίωνα. Η σύγχρονη κιθάρα κάνει την είσοδό της στο προσκήνιο το 18ο αιώνα, την ίδια περίοδο κατά την οποία υιοθετήθηκαν πολλές καλύτερες τεχνικές, οι οποίες θα συμβάλουν να δοθεί μιά δυνατή ώθηση ως συναυλιακό όργανο. Απ’ αυτή τη στιγμή, η κιθάρα εκτιμάται περισσότερο, μέχρι να επιτευχθεί η  δημοφιλία που έχει στις μέρες μας. Η αργή της επιτυχία στην Ισπανία έρχεται σε αντίθεση με τις κρίσεις σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη την περίοδο του μπαρόκ. Η άνοδος της δυναστείας των Βουρβόνων έφερε μαζί της μία συγκεκριμένη προτίμηση στη Γαλλική μουσική της εποχής. Ωστόσο κατά τι 19ο αιώνα, οι μεγάλοι συνθέτες αντιλαμβάνονταν το όφελος της λαϊκής μουσικής και μα τη βοήθεια των κιθαριστών πετύχαιναν να δώσουν στην κιθάρα το ρόλο του πρώτου οργάνου που κατέχει τώρα. Εκτός από τη κλασσική μουσική, το φλαμένκο ήταν σημαντικό στην εξέλιξη της καθαριστικής τεχνικής όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και συνέβαλε πάρα πολύ στη διάδοση του που σήμερα μπορεί να θεωρηθεί το τέλειο λαϊκό όργανο.
Κιθάρα Jazz

H κιθάρα τζαζ είναι από τα λίγα όργανα αποκλειστικά για αυτό το στυλ μουσικής, τη τζαζ. Συνεπώς, θα έπρεπε να ακολουθήσει τόσο τη θεωρητική όσο και τη τεχνική εξέλιξη του είδους αυτού. Αυτό το είδος κιθάρας εμφανίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα αλλά διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από τη κλασσική κιθάρα μόνο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1920, η κιθάρα τζαζ αποτελούσε τμήμα του ρυθμικού τμήματος των σχημάτων που έπαιζαν με το στυλ της Νέας Ορλεάνης, χωρίς να έχει λάβει ακόμη ρόλο σολίστ. Δεδομένου ότι οι μπάντες τζαζ απαρτίζονταν από μεγάλο αριθμό μουσικών, δημιουργήθηκε το πρόβλημα ανύψωσης του ήχου της κιθάρας τζαζ, καθώς υπερκαλυπτόταν από τον ήχο των άλλων οργάνων. Έτσι γεννήθηκε η κιθάρα με το τοξοειδές ηχείο που αναπτύχθηκε και παγιώθηκε στη μουσική σκηνή κατά τη δεκαετία του ’30, με τις πρώτες προσπάθειες ενισχύσεις των ακουστικών μοντέλων. Στο τέλος της εποχής εκείνης, η ηλεκτρική κιθάρα είχε ήδη γίνει ένα όργανο για όλους. Δέκα χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν τα μοντέλα με το συμπαγές σώμα που παρότι ήταν καταλληλότερα για τη ροκ παρά για τη τζαζ, τελικά στο τέλος του 20ου αιώνα, ανταποκρινόταν καλύτερα στις τεχνικές ερμηνείας των μουσικών της τζαζ. Η κιθάρα τζαζ ήταν ένα όργανο σολίστας με όλη τη σημασία της λέξης και διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι της μέρες μας, αποτελώντας ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων συγκροτημάτων.
Ηλεκτρική Κιθάρα

Η ηλεκτρική κιθάρα γεννήθηκε το 1930 για να καλύψει την ανάγκη των κιθαριστών για ένα όργανο με μεγαλύτερο ηχητικό όγκο. Η ιδέα δεν ήταν μόνο να μπορεί κανείς να παίζει πιο δυνατά αλλά να υπάρχει μια απομίμηση όσο πιο πιστή γινόταν, του ήχου της χαβανέζικης μουσικής που εκείνη την εποχή ήταν πολύ της μόδας στις Η.Π.Α. Έτσι, οι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες ήταν ,στην πραγματικότητα, «χαβανέζικα πιάτα», κιθάρες με μεγάλο βραχίονα και με σώμα από αλουμίνιο. Η ενίσχυση του ήχου επέτρεψε στην κιθάρα, τελικά όχι πιο εκλεπτυσμένη από τα άλλα όργανα, να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μουσικά γκρουπ, ρόλο που διατήρησε μέχρι και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών της δεκαετίας του 60. Δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα εργαλείο σε εξέλιξη, πολλοί τεχνικοί και μουσικοί συνέβαλλαν στην ανάπτυξή του. Ωστόσο στα μέσα του 20ου αιώνα, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι Les Paul και Leo Fender, των οποίων τα μοντέλα συνεχίζουν ακόμη μέχρι σήμερα να ξεπερνούν όλα τα ρεκόρ πωλήσεων.Το όργανο που παράγει μουσική με ηλεκτρομαγνητική δόνηση, μετατράπηκε από το 1950 σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της μουσικής σκηνής: Rock, Blues, Heavy metal, country, punk, jazz, rock'n’ roll, pop. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα οποιοδήποτε συγκρότημα ενός από αυτά τα μουσικά είδη, χωρίς ηλεκτρική κιθάρα.

Το Ωδείο μας προσφέρει μια εξαιρετικά φιλική προσέγγιση στη διδασκαλία της ηλεκτρικής κιθάρας.
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Μάθημα Κλασικής Κιθάρας
Νάκου Γιώτα

Ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας σε ηλικία 7 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης με τον Δημήτρη Μανασή. Σε ηλικία 16 ετών έλαβε το Γ΄ βραβείο στο 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας. Το 2015 πήρε το Πτυχίο Κιθάρας και το 2017 το Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό άριστα παμψηφεί 10. Παρακολούθησε μεταδιπλωματικά μαθήματα κιθάρας με τον διεθνούς φήμης σολίστ Φώτη Κουτσοθόδωρο. Συμμετείχε σε διάφορες ορχήστρες με τους Π. Ρίστα, Στ. Μούστο και Φ. Τερζή, ήταν μέλος του συνόλου SIX TAR με το οποίο έδωσαν συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ. Έχει κάνει σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένους σολίστες, αναμεσά τους οι: Θ.Μήτσαλας, Ε.Παπανδρέου, Μ.Κονταξάκης, M.Socias, G.Bianco, C.Perrera, M.Dylla, Z.Dukic, G.Ogden, N.Buschmann. Το 2012 πήρε το πτυχίο Αρμονίας και το 2021 το πτυχίο Αντίστιξης με άριστα. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου από την ηλικία των 14 ετών και το 2021 πήρε το πτυχίο με βαθμό 10. Το 2018 αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας, θεωρητικών και προπαιδείας σε διάφορα Ωδεία εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.
Οι σπουδές μου έδωσαν τα εφόδια για να ζω από αυτό που μου αρέσει να κάνω. Το να παίζω και να διδάσκω μουσική προσφέροντας όλα αυτά που έχω πάρει από τους καθηγητές μου και όσα έχω μέσα μου είναι αυτό που με γεμίζει πραγματικά.
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu