ΑΝΩΤΕΡΑ ΘΕΩΡΙΤΙΚΑ ΦΟΥΓΚΑ

 


Η Πολυφωνική μορφή που γεννήθηκε γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα, βασισμένη στην αρχή της μίμησης και εξαρτημένη από τη νέα έννοια της τονικότητας που ήταν ήδη διαδεδομένη, εκτοπίζοντας μονταλισμό του λειτουργικού μέλους. Όλες οι προηγούμενες πολυφωνικές συνθέσεις που εκμεταλλεύονται την αρχή της μίμησης, βρίσκονται στη βάση της φούγκας, αλλά με ιδιαίτερο τρόπο ο κανόνας, που μερικές φορές, μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα ονομάζεται φούγκα. Ωστόσο, με την καθαυτό φούγκα, ο κανόνας πλουτίζεται με το τονικό στοιχείο που του έλειπε, δεν πρόκειται πια για επανάληψη του θέματος διαδοχικά στις διάφορες φωνές, αλλά για επανάληψη με αλλαγή τονικότητας.

Αν το αρχικό θέμα, που στη φούγκα ονομάζεται θέμα, είναι στη ντο ματζόρε η δεύτερη έναρξη το παρουσιάζει στη σολ ματζόρε, η σε άλλη γειτονική τονικότητα, παίρνοντας μια τιμή απάντησης και δημιουργώντας μια διαλεκτική κίνηση. Στο μεταξύ, η φωνή που είχε παρουσιάσει το θέμα συνεχίζει με ένα καινούργιο θέμα, το αντίθεμα, και ούτω καθεξής ως την εξάντληση των διαφόρων ενάρξεων, όσες είναι οι φωνές ( όχι λιγότερες από δύο, αλλά κατά προτίμηση τέσσερις η πέντε, ή και περισσότερες ).

Όταν τελειώσει η έκθεση, η φούγκα συνεχίζεται δημιουργώντας επεισόδια ντιβερτιμέντο, δηλαδή με αναπτύξεις, πάντοτε με μορφή αντίστιξης, με στοιχεία παρμένα από το θέμα, από την απάντηση ή από το αντίθεμα, διακόπτοντάς τα με νέες, διαδοχικές εισόδους του θέματος και της απάντησης , συχνά σε διάφορες και μακρινές τονικότητες.

Μαθήματα Μουσικής ΘεωρίαςΗ φούγκα τελειώνει με μια νέα θεματική επανέκθεση, που ονομάζεται ουρά και που συχνά αλλάζει την τιμή της διάρκειας στις νότες του θέματος, μειώνοντάς το στο μισό, διπλασιάζοντάς το ή χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές αντίστιξης. H χαρακτηριστική παρουσία ενός θέματος, η συχνότητα των αντίθετων παραλλαγών, η επεξεργασία του θεματικού υλικού, η δυνατότητα προσφυγής σε όλες τις πηγές της αντίστιξης, κάνουν τη φούγκα μια από τις πιο πλούσιες και περίπλοκες μορφές της δυτικής έντεχνης μουσικής, που καλλιεργήθηκε τόσο σε οργανική όσο και σε φωνητική μορφή από όλους τους μεγάλους συνθέτες.
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Μάθημα Φούγκα
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu