ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΜΟΝΙΟ

 

 

 

 


Η πρώτη εφεύρεση του αρμονίου ακούει στο όνομα Thaddeus Cahil (1867-1934). To 1897 κατασκευάζετε το πρώτο ηλεκτρικό αρμόνιο Telharmonioum (Dynamophone) και το βάρος ήταν 200 τόνους. Τεράστιο! Ακολούθησαν οι Leon Theremin,Laurens Hammond, Maurice Martenor και πολλοί άλλοι. Ο Δάσκαλος Mr. Robert Moog όμως απογείωσε την ιδέα. Τα αρμόνια εκείνης της εποχής έμοιαζαν πιο πολύ με τηλεφωνικούς πίνακες. Είχαν πολλά εξωτερικά καλώδια και προοριζόταν περισσότερο για τρελαμένους ερευνητές, ή για εργοστάσια ηχητικών ερευνών.

O Mr.Robert Moog με το Moog Modulator Synthesizer (1964) έφτιαξε το πρώτο φορητό synthesizer που ήταν εσωτερικά καλωδιωμένο και άλλαξε τα πάντα. Τo δε θρυλικό Minimoog model D (1970),¨άλλαξε τα πάντα στη πορεία του οργάνου και ξεκίνησε νέα εποχή στη μουσική. Στην εποχή μας έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία που τα αρμόνια- συνθεσάϊζερ έχουν φθάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Από μόνο του το όργανο είναι μία ορχήστρα με ήχους που είναι εφάμιλλους των πραγματικών, αλλά και ρυθμικές ενορχηστρώσεις άψογες. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορείς πλέον να το φορτώσεις με επιπλέον ρυθμούς και ήχους, πέραν των εργοστασιακών μέσω θύρας usb, ή να φτιάξει ο μουσικός τους ήχους και ρυθμούς που θέλει και να τους έχει στη μνήμη του οργάνου η σε ένα usb.

Το αρμόνιο είναι μουσικό όργανο με πλήκτρα που αντικαθιστά το εκκλησιαστικό όργανο τεράστιων διαστάσεων σε σχετικά μικρούς χώρους. Το αρμόνιο εξωτερικά μοιάζει με το πιάνο, αλλά συνήθως είναι λίγο μικρότερο. Έχει σύστημα εμφύσησης που καταργεί τους αυλούς των εκκλησιαστικών οργάνων. Ο αέρας αποθηκεύεται σε δεξαμενή με ένα ή δύο ποδοκίνητους φυσητήρες και πατώντας τα πλήκτρα θέτει σε κίνηση ελάσματα και παράγει ήχους. Το πάτημα ενός πλήκτρου αντιστοιχεί σε δυο ίδιους φθόγγους διαφορετικών οκτάβων, που ηχούν ταυτόχρονα. Αρμόνια άρχισαν να κατασκευάζονται από τον 12ο αιώνα. Συνήθως τα αρμόνια διαθέτουν δύο ή τρεις σειρές πλήκτρων και χρησιμοποιούνται για την εκκλησιαστική μουσική.

Το Ωδείο μας προσφέρει μια εξαιρετικά φιλική προσέγγιση στη διδασκαλία του κλασικού και μοντέρνου πιάνου για μαθητές κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδάκια και αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Από την αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή τεχνική, ώστε να διασφαλίσουμε το φυσικό και αβίαστο παίξιμο και να αποφύγουμε κακές συνήθειες, που θα είναι δύσκολο να τις διορθώσουμε αργότερα.Στην πορεία των μαθημάτων διδάσκουμε η σωστή στάση του σώματος, των χεριών και των δακτύλων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της τεχνικής και την αποφυγή τραυματισμών. Στα παιδιά το μάθημα προσαρμόζεται στην ηλικία και στις ανάγκες τους. Βασικό μέλημα είναι να τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για την  μουσική γενικότερα, εφοδιάζοντάς τα παράλληλα και με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, για να γίνουν καλοί μουσικοί σταδιακά, αν πραγματικά το θελήσουν. Διδάσκουμε επίσης θεωρία της μουσικής, που βοηθάει το μαθητή σε μια σφαιρικότερη αντίληψη και κατανόηση όσων παίζει ή ακούει και τον προετοιμάζει για σπουδή του πιάνου αν το θελήσει. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους, δίνουν εξετάσεις ενώπιον εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού λαμβάνουν πτυχίο δίπλωμα στο μουσικό όργανο ή μάθημα που σπούδασαν. Τα πτυχία και διπλώματα αυτά είναι συχνά απαραίτητα να ανοίξει η πόρτα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας με τη μουσική.

Ωδείο Νέα Μηχανιώνα

Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα
Ωδείο Νέα Μηχανιώνα

Ένα πιάνο ζεί πολλά περισσότερα χρόνια από έναν άνθρωπο αρκεί να του δώσει τη φροντίδα που του αξίζει. 1.Τοποθετείστε το πιάνο μακριά από εστίες θέρμανσης όπως καλοριφέρ, τζάκια και παράθυρα όπου τα χτυπάει ο ήλιος. 2.Να προτιμάτε η τοποθέτηση να γίνεται σε εσωτερικούς τοίχους και όχι σε εξωτερικούς. 3.Μη βάζετε αντικείμενα πάνω στο πιάνο που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν τη φθορά του,π.χ. ανθοδοχείο με νερό. 4.Για ηχομόνωση τοποθετείστε κάτω από το πιάνο μοκέτα η χαλί και αν θέλετε κάτι περισσότερο μπορείτε να βάλετε από πίσω κάποιο μονωτικό υλικό, πετροβάμβακα η ακόμα και κάποια κουβέρτα. 5.Το πιάνο χρειάζεται χόρδισμα μια φορά το χρόνο απαραίτητα. Ένα ξεκούρδιστο πιάνο ( η και οποιοδήποτε ξεκούρδιστο όργανο) μειώνει την όρεξη του μαθητή για μελέτη και επίσης είναι πολύ κακό για τα αυτιά του που συνηθίζουν τις λάθος συχνότητες με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να έχουν σωστές ακουστικές βάσεις που είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή τους. 6.Το πιάνο δεν χάνει το χόρδισμά του από το παίξιμο όσο από τη διαφορά θερμοκρασίας ειδικά από την υγρασία. Σιγά σιγά λασκάρουν οι χορδές και κάποιες φορές μας ξεγελούν γιατί λασκάρουν ομοιόμορφα και νομίζουμε εσφαλμένα ότι είναι σωστή η τονικότητά του. Ένα πιάνο που έχουμε αρκετό χρόνο να το χορδίσουμε είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί με ένα χόρδισμα, μπορεί να χρειαστεί δεύτερο και τρίτο. Εδώ να επισημάνουμε ότι τα εργοστάσια που κατασκευάζουν πιάνα λένε ότι όσα χρόνια έχει να χορδιστεί ένα πιάνο, τόσα πρέπει να είναι και τα χορδίσματα. Εξάλλου η καλύτερη συντήρηση για ένα πιάνο είναι ένα σωστό χόρδισμα. 7.Προτιμάτε το χόρδισμα με το αυτί και όχι με κάποιο μηχάνημα διότι κάθε πιάνο έχει τη δική του ιδιομορφία στο χόρδισμα. 8.Είναι καλό να τοποθετείτε μέσα στο πιάνο κάποιο προϊόν κατά του σκώρου, συνήθως λεβάντα η καμφορά. 9.Καθαρίζετε τα πλήκτρα με azax η ξύδι αραιωμένο σε νερό 1 προς 3. Το έπιπλο ποτέ με azax η overlay. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια μέτρια η απαλή αλοιφή αυτοκινήτου, που καθαρίζει το έπιπλο και το κερώνει αυξάνοντας την αντοχή του στο χρόνο. 10.Κάθε 5 χρόνια είναι καλό να καθαρίζετε το πιάνο και κάτω από τα πλήκτρα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει κάποιες γνώσεις και είναι καλό να το κάνει ο χορδιστής. Τηρώντας αυτές τις συμβουλές το πιάνο σας θα έχει μακροζωία και θα είναι σε άριστη κατάσταση και ο μαθητής-μαθήτρια σε εξαιρετική απόδοση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τηρούνται αυτοί οι κανόνες όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email: odeiomihanionas@yahoo.gr
Τηλέφωνο: +302392033402


Web design
Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
www.webulk.eu
Ωδείο Νέας Μηχανιώνας
697 761 8913
Ωδείο
Τομείς και τμήματα του Ωδείου
Τμήμα Κλασσικής και Μοντέρνας Μουσικής Πιάνο Αρμόνιο Κιθάρα Πνευστά Κρουστά Έγχορδα
Διεύθυνση
25 Μαρτίου 29 Νέα Μηχανίωνα 570 04